Szabad akarat vagy a szabad választás lehetősége?

Számos vita zajlik arról a fizikusok és a kvantumfizikusok körében, hogy létezik-e az ember szabad akarata. Az már sokak számára nyilvánvaló, hogy bármiben hiszünk, igazunk van: nézőpontunk teremti a valóságot.

Napjaink során különböző helyzetekben különböző formákban élhetünk a szabad választás lehetőségével, ám ez nem mindig tudatos döntések folyamata. Egy adott szemszögből vizsgálva szabad választásnak tekinthető az öntudatlan, korlátozó folyamatok működtetése is, kijelentve azt, hogy semmi nem történik velünk véletlenül, vagyis minden, ami velünk történik, csak akkor történhet meg, ha egy ponton azzal egyetértettünk korábban, akár fel tudjuk azt idézni az emlékezetünkben, akár nem.

Meglepő, de számtalanszor választjuk a félelmet, a különböző betegségeket, a szegénységet, mint automata mechanizmusokat, annak érdekében, hogy általuk visszaigazolást nyerjünk arról, amit magunkról és a világban elfoglalt helyünkről gondolunk és hiszünk. Az emberek nagy többségének valamilyen megrázkódtatásra van szüksége ahhoz, hogy az önmagukat működtető mintázatokat egyáltalán felismerjék magukban. Hihetjük, hogy szabadon választunk érzéseket és gondolkodásmódot, cselekszünk tudatosan, a tudat alatt futó programok és minták mégis láthatatlan szálakként irányítják életünket.

A felénk áramló információ tudatos megszűrésének képessége kritikus jelentőségű, hiszen a számunkra kívánatos életminőség megéléséhez a szelektálás elengedhetetlen. Az, hogy milyen filteren át látjuk a valóságot, nemcsak a mentális kapacitástól, a készségektől, vagy az érzelmektől függ, hanem nagymértékben befolyásolja azt a családi értékrendszer, a társadalomban betöltött szerepvállalás, meghatározó viselkedési norma, valamint a vallási, kulturális, népi hagyományok ápolása.

Amikor felismerjük és megértjük a különböző racionális és irracionális félelmek gyökerét önmagunkban, dönthetünk úgy, hogy megszabadulunk tőlük.

A számunkra feleslegessé vált, vagy a minket akadályozó tudatalatti folyamatokon megfelelő módszerekkel könnyedén változtathatunk, bármilyen mélyen, vagy bármilyen régen hordozzuk is azokat. Kitartó belső munkával egyre jobban megismerhetjük a bennünk rejlő valós igényeket, készségeket és lehetőségeket.

A tanulási folyamatban előre haladva idővel megértjük, hogy a kritikus gondolkodás, az érzelmi rugalmasság, a szív-agy koherencia és a körülöttünk lévő információk megkérdőjelezése épp olyan fontos, mint a teremtés folyamatában való tudatos részvétel, hiszen mindez együttesen működtetve korábban nem látott lehetőségeket, sikereket, örömet és teljességet tartogat az életben a számunkra.

Akár létezik szabad akarat, akár a szabad választás lehetősége adott, az alábbi kérdéseket tedd fel Te magadnak:

  • Hiszed, hogy a gondolkodásmódod hatással van az életedre?

  • Tudod, hogy képes vagy a valóságod újraformálására?

  • Tudod, hogy ezt addig teheted, amíg a kívánt sikereket el nem éred?

  • Tudod, hogy bármikor újra teremthetsz, vagy finomhangolhatsz?

  • Tudod, hogy, törekedhetsz nyertes-nyertes pozíciókra?

  • Tudod, hogy lenyomatot hagysz a következő generációk számára?

Dönts magadért! Tiéd a választás, tiéd a lehetőség!

Kapcsolódó cikkek

Tényleg kétszer élünk?

Tényleg kétszer élünk?

Sokat gondolkoztam az első könyvem címén – valójában ez már a kisebb „gond” volt, mert bevallom a könyvet megalkotni bővelkedett a kihívásokban. Mindig is vágytam, erősen akartam átadni mindazt, amit az évek során elsajátítottam, megtapasztaltam, és az intuíció...

bővebben
Koherencia: a belső harmónia megteremtése

Koherencia: a belső harmónia megteremtése

Mi a koherencia és milyen szerepet játszik az életünkben? A rugalmas ellenállási képesség – azaz a reziliencia – kifejlesztése és a belső harmónia elérése – vagyis a koherens állapot létrehozása egyre fontosabbá válik komplex világunkban. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Reziliencia: a rugalmas ellenállás képessége

Reziliencia: a rugalmas ellenállás képessége

Mit jelent a reziliencia és miért fontos a számunkra? Az utóbbi években egyre hangsúlyosabbá válik a reziliencia kifejlesztése és a belső harmónia, a koherens állapot elérésének megteremtése. Ebben a bejegyzésben azt nézzük meg, hogy  mit jelent a reziliencia és miért...

bővebben

Iratkozz fel itt értesítőre:

X
X