Részt vettem a HeartMath® Intézet és Dr. Joe Dispenza kutatásaiban

A HeartMath® Intézet szakemberei és orvosai 1991 óta kutatnak és fejlesztenek olyan módszereket és eszközöket, amelyeket ma már világszerte sikeresen alkalmaznak. Munkájukból mentők, rendőrök, tűzoltók és más, veszélyes helyzetekben dolgozók profitálnak, azonban tevékenységük azoknak a civileknek az életét is nagy mértékben támogatja, akik korábban rendkívül erős stressznek voltak kitéve, vagy hatalmas testi-lelki traumát szenvedtek el (például háborús veteránok). 

A kutatók a test funkcióit, a koherenciát (a pozitív érzelmek aktív felhasználását és a belső harmónia teremtését) és a rezilienciát (rugalmas ellenállás képességének fejlesztését), a szív és az agy kapcsolatának dinamikáját és azok idegrendszerrel való kapcsolódását vizsgálják, valamint az ebből a kapcsolatból kialakítható ún. koherens kommunikációt tanulmányozzák. 

Ma már a HeartMath® Intézet coach-okat, mentorokat és trénereket képez, akik egyéni és csoportmunkával járulnak hozzá az emberi lét magasabb szintű megéléséhez.

A véletlenszerűen kiválogatott csoportok tagjainak az egyik kísérlet szerint mellkasára HRV monitorokat – szívfrekvencia változékonyság mérő eszközöket – csatlakoztattak, és 24 óra alatt három csoportos meditációt végeztek a részvételükkel. A HRV készülékek nemcsak a szív koherencia szintjét mutatják, hanem az agyról és az érzelmekről is adnak információt. A HeartMath szempontjából fontos volt, hogy a mérési kísérletekben résztvevő alanyok HRV értékeit 24 órán át mérjék.

A kísérlet, azaz a meditáció kezdetekor a helyiségben mindenki a szívközpontjára fókuszálta a figyelmét, és lassú, mély lélegzeteket vett e központon keresztül. A ritmikus légzéssel egyidőben, kb. 2-3 percen át tudatosan valamilyen emelkedett, pozitív érzelemre koncentráltak és élték azt meg magukban.

Ezáltal a gyakorlat által a résztvevők megnövelték szívük elektromágneses mezejét, és az emelkedett érzelmek energiáját sugározták a helyiség teljes terébe.

Ebbe a frekvenciába még azt a szándékot is beletették, hogy a lehető legnagyobb jót kívánják a HRV monitorokat viselő résztvevőknek.

Mérték a helyiségben lévő kollektív energiát és annak hatását a monitorokkal figyelt embereken. Az eredmények igazolták a feltételezéseket, a teremben az odafigyelő szeretet, a teljesség, a hála, a nagyrabecsülés és az öröm formájában jelenlévő, emelkedett szintű energia és frekvencia hatására a mért emberek szíve koherens állapotba került, még akkor is, ha ők a terem másik felében tartózkodtak. A kisugárzott érzések nemcsak koherens hatást váltottak ki a monitorozott emberekből, de az összes mért ember szíve ugyanaznap, ugyanannak a meditációnak ugyanazon a pillanatában váltott koherens állapotba. Ez nemcsak egyetlen szemináriumon, egyetlen alkalommal történt meg. Ezt a kísérletet több alkalommal és helyszínen megismételték, mindig ugyanazt az eredményt kapva. 

A HeartMath® adatai és eredményei alátámasztják azt az elképzelést, hogy létezik egy olyan, az emberi szem számára láthatatlan mező, amelyen a világunkat átszövő információ halmazok keresztül áramlanak, sőt! Ezek az információ halmazok tovább közvetíthetők. Ez a láthatatlan mező mindenkit összeköt és minden élő szervezetre hatással van, beleértve a kollektív emberi tudatot is. Az információ halmazok helytől függetlenek, tehát nem lokálisan áramlanak az emberek között. Az áramlás az emberek esetében tudatalatti szinten, a vegetatív idegrendszeren keresztül történik.

Összefoglalva: egy olyan láthatatlan energiamező köti össze az emberiséget, ami hatással van minden ember viselkedésére, érzelmi állapotára, tudatos és tudattalan gondolataira.

Ezek és a további, más módokon végzett kísérletek bebizonyították, hogy amikor túllépünk saját magunkon, „egyetlen elmévé” válhatunk, helytől függetlenül kapcsolódva egymáshoz. Ezen a kapcsolódáson át úgy gyakorolhatunk hatást mások vegetatív idegrendszerére, hogy ők kiegyensúlyozottabbnak, koherensebbnek és egészségesebbnek érezzék magukat.

Mit gondolsz, mi történne, ha több millió ember végezné naponta a szívközpontú légzést a világon – a világért?

Kapcsolódó cikkek

Tényleg kétszer élünk?

Tényleg kétszer élünk?

Sokat gondolkoztam az első könyvem címén – valójában ez már a kisebb „gond” volt, mert bevallom a könyvet megalkotni bővelkedett a kihívásokban. Mindig is vágytam, erősen akartam átadni mindazt, amit az évek során elsajátítottam, megtapasztaltam, és az intuíció...

bővebben
Koherencia: a belső harmónia megteremtése

Koherencia: a belső harmónia megteremtése

Mi a koherencia és milyen szerepet játszik az életünkben? A rugalmas ellenállási képesség – azaz a reziliencia – kifejlesztése és a belső harmónia elérése – vagyis a koherens állapot létrehozása egyre fontosabbá válik komplex világunkban. Ebben a bejegyzésben...

bővebben
Reziliencia: a rugalmas ellenállás képessége

Reziliencia: a rugalmas ellenállás képessége

Mit jelent a reziliencia és miért fontos a számunkra? Az utóbbi években egyre hangsúlyosabbá válik a reziliencia kifejlesztése és a belső harmónia, a koherens állapot elérésének megteremtése. Ebben a bejegyzésben azt nézzük meg, hogy  mit jelent a reziliencia és miért...

bővebben

Iratkozz fel itt értesítőre:

X
X